Overdracht van beheer

De overdracht van beheer is eigenlijk de overdracht van kennis en uiteindelijk de overdracht van verantwoordelijkheid (Ownership en accountability)

Er zijn grofweg twee manieren: big bang en geleidelijk. Big bang of wellicht ‘ over de muur’  is uitstel en het steeds maar weer moeilijker maken. Geleidelijk betekent vooral samen, leren, gedeeldeverantwoordelijkheid. Dit heeft mijn voorkeur. Zoals aangegeven vergt dit openheid, samenwerking en een focus op het met elkaar definiëren van tussenplateaus. De weg der geleidelijkheid moet vooral gepland worden, het gaat niet vanzelf. Overdracht vergt ” Two to tango”, beide partijen moeten willen anders krijg je een lousy uitvoering van de tango. Gelijkwaardigheid en professionaliteit zijn hierin key. Een eisensteller en een eisen invuller is uit den boze, net als jullie en zullie. 

Perfectie bestaat niet bij evengoede overdracht net als 100%, het gaat om de balans maar ook om vertrouwen en communicatie. Mijn voorkeur heeft timeboxing en een  agile/ sprint benadering. Wellicht zelfs een ontwikkel gerichte benadering.

Hoe kijk jij aan tegen overdracht? at zijn voor jou de kritische succesfactoren? Wat zijn de do’s and don’ts? Wat zijn jouw ervaringen / tips / te vermijden valkuilen?

 

Advertentie