Identity en Access Management zijn de bouwstenen voor (digitaal) vertrouwen

Trust / vertrouwen is een ongrijpbaar begrip maar vormt de basis voor begrippen als samenwerking, innovatie, allianties en business.

Bijzonder relevant voor een ieder. Trust en aspecten van trust heb ik in een mindmap over trust verwoord.

In een digitale context wordt trust gevormd door kennis en  identiteit / rechten. Identity Management  is het managen van digitale toegangsrechten binnen organisaties maar ook steeds vaker tussen organisaties. Ik heb een korte reader gemaakt over Identity Management aangevuld met een mindmap.

In de context van “het internet” worden verschillende manieren van IDM gebruikt zoals:

Facebook voor toegang tot spelletjes; LinkedIn  om in te loggen op verschillende professionele sites; zorgverzekeraars maken tegenwoordig gebruik van DigiD. Paypall en creditkaarten voor financiële transacties. Ook Twitter, Google, Microsoft  zie je steeds vaker als leverancier van identiteiten. Op DigiD na zijn deze ‘identiteitsleveranciers’ niet vertrouwd. Je kunt simpel een fake-naam aanmaken en daarmee allerlei dingen doen.

In mijn optiek is het internet anoniem als je een identiteit gebruikt zou die de officiële moeten zijn in de vorm van DigiD? Gebruik van andere identiteit leveranciers is wel makkelijk doordat je gebruik kunt maken van een bestaand userid/wachtwoord.

Ik zou het toejuichen als er een officiële identiteitsleverancier komt voor financiële zaken, officiële dingen en alles wat met geld te maken heeft. In mijn ogen zou dit DigiD kunnen worden. Een dergelijke identiteitsleverancier moet uiteraard gerouleerd worden en bij voorkeur geen commercieel belang vertegenwoordigen. Het zou een basisvoorziening moeten zijn die niet door de grote / internationale spelers overruled wordt maar juist omarmd.

Welke identiteiten gebruik jij? Hoe kijk je aan tegen de verspreiding van identiteiten? Wil je anoniem blijven of geïdentificeerd? Moeten we passief of juist actief omgaan met Identity management? 

Hoe kijk je tegen IDM aan? wat zou met IDM moeten gebeuren?

Ben benieuwd naar je ideeën en aanvullingen….

Advertentie