Moderne alchemie: een beetje ITIL, een beetje ASL, wat Agile erbij en wat OpenSource en we hebben DevOps.

DevOps is zoals,  zoveel kreten, een manier van samenwerken / communiceren. Traditioneel zijn Operations medewerkers gericht op stabiliteit, behoudendheid en controle. Developers zijn daarin tegen gericht op vernieuwing, snelheid en frequent updaten.

Met de huidige technologie sluiten deze zaken elkaar niet langer uit mits de afstemming / samenwerking goed is en waar mogelijk zaken geautomatiseerd en gevirtualiseerd worden worden. Daar komt bij dat systeemontwikkeling meer en meer uitgaat van modulaire functionaliteit en COTS applicaties.

Het is belangrijk dat DevOps stapsgewijs, over de gehele ontwikkelketen gaat gebeuren dus op het vlak van definiëren, ontwikkelen, testen en beheren. Processen die voorheen een hoog theoriegehalte hebben zoals Software Control en distributie dienen in geautomatiseerde tools gevangen te zijn, beslisregels dienen helder te zijn en een gezamelijk groeimodel naar het walhalla van continuous delivery I.c.m. Continual Improvement dient helder te zijn.  De DevOps cycle is een één op één kopie van het Application LifeCycle model in ASL.

Eigenlijk combineert DevOps de werelden die met een technische / systeembril worden bekeken met de wereld die door een proces-bril wordt beschouwd, sterker ook kennismanagement kan men onder de DevOps paraplu scharen. Door als laatste agile aspecten te integreren lijkt de ultieme manier van werken voor IT te gaan ontstaan en wordt de cirkel wellicht rond ….

In mijn ogen wordt hiermee IT verder versimpeld en meer en meer een commodity. Operational Excellence wordt aan de leverkant  naar een volgend niveau worden getild en aan de voorkant van de keten zal sneller en door directere feedback de vraag helderder worden en zal daarmee de Customer Intimacy verhogen. We worden betere koekebakkers en leveren meer naar de klantwens.

Het zijn mooie ontwikkelingen maar waar gaat het heen? Automatiseren we ons werk als IT’ers?  Wordt de noodzaak tot outsourcing van werk hiermee wellicht weggenomen?  Gaat de vernieuwingsfrequenty verder omhoog? Wie is er uiteindelijk nog in control…? Is dit een vorm van evolutie? Wie het weet mag het zeggen. 

Hoe kijk jij aan tegen deze ontwikkelingen? wat zijn je ervaringen en/of ideeën? 

Advertentie