Kennisinstrumenten – door de bomen het bos zien …

 

Kennisinstrumenten – Kennisconnectors – kennisinterfaces – kennis-interactor – kennisoverdracht-smeermiddel ..

Een kennisinstrument is iets, een document – een handigheidje – een proces dat helpt om kennis te doen stromen. Door gebrek aan kennisinstrumenten blijft de kennis vastzitten en blijven eilanden van kennis bestaan. Kennis zou intercolegiaal moeten stromen, maar ook naar klanten en concullega’s

zie ook de (op de wereldbolletjes) clickable pdf: KENNISINSTRUMENTEN

Er zijn tal van kennisinstrumenten te onderkennen, van webinar tot filmpje, van podcast tot infographic, van kenniskaart tot reference case. Van Podcast tot visual. Van community tot lunchsessie, maar ook van virtual meeting tot google-hangout of van community tot kenniskring. Ook mindmaps,  Kanban-boards als Trello worden meer en meer bruikbaar om informatie en wellicht kennis en/of wijsheid te delen.

Maar ook learning sessions, sketch-notes, visual facilitation zijn allemaal vormen van kennisinstrumenten. Een aantal kenisinstrumenten is inmiddels wat meer gemeengoed: masterclasses, pdf’ jes, A4’tjes, pitches, warstory’s, reference cases, 360-feedback, intervisie-sessie, CV’s, artikeltjes, pdf-readers, white-papers, Wordle’s, Storytelling, factsheet.

Wat mij betreft zouden we van al deze kennisinstrumenten stappenplannetjes/ best-practices moeten hebben zodat onze kennis gedeeld kan worden en niets ontwikkeling, innovatie en vernieuwing in de weg staan. Op dit moment wordt door het bomen het bos niet echt meer gezien. Het is zaak elkaar wegWIJS te maken in dit oerwoud.

Wat zijn jouw kennisinstrumenten? heb je wellicht een beschrijving om het kennisinstrument eenvoudig in gebruik te nemen zodat we kennis verder kunnen laten stromen?

Weet je wellicht een beter woord dan kennnisinstrument?

Advertentie

One thought on “Kennisinstrumenten – door de bomen het bos zien …

  1. Pingback:  Learning sessions | martinvanvuure

Reacties zijn gesloten.